Yürüyen merdivenler günümüzde çok sık karşımıza çıkan ve hayatımızı kolaylaştıran sistemlerdir. Özellikle insan trafiğinin yoğun olduğu çok katlı bina ve diğer yapılarda yaygın olarak tercih edilir. En sık kullanıldığı yerler alışveriş merkezleri, plazalar, iş merkezleri, metro ve tren istasyonları, oteller, havaalanları, hastaneler olarak sıralanabilir.
Yürüyen merdivenlerin asansörlere göre avantajı çok sayıda insanı aynı anda taşıyabilmesiyken, asansörlere göre daha yavaş olması dezavantaj sayılabilir. Ancak beklemeksizin sürekli kullanıma hazır olması bu dezavantajı önemli ölçüde ortadan kaldırır.
Yürüyen merdivenler 30 - 35 derece açıda ve 600 mm, 800 mm, 1.000 mm basamak genişliğinde üretilebilir. Basamak adedi binanın yapısına göre belirlenebilir. Yürüyen merdiven sürekli çalışacak şekilde ya da merdiveni kullanacak kişi merdivene adım attığında çalışmaya başlayacak şekilde monte edilebilir. Bu seçenekler arasından seçim yapılırken yürüyen merdivenin kurulacağı mekanı kullanan kişilerin özelliklerinin, binanın özelliklerinin ve ihtiyacın özenle analiz edilmesi gerekir.
Özellikle ticari alanlarda kullanılan yürüyen merdivenlerin güvenliği de büyük önem taşır. Elektrik kaçağı, yangın ya da benzeri sorunlara karşı her türlü önlemin alınması gerekir. Temel güvenlik önlemlerinin başında yürüyen merdivenin hızı gelir. Buna göre merdivenin hızı 1 m/sn’den fazla olmamalıdır.
Yürüyen merdiven söz konusu olduğunda el bandı da en önemli elemanlarının başında gelir. Merdivenle birlikte hareket eden el bandının 0.9 – 1 metre yüksekliğinde yan korkuluklar üzerine monte edilmesi gerekir. Böylece yolcular güvenle ve konforlu şekilde merdiveni kullanabilir.