Binanın yapısına uygun, ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayan asansör seçimi yapıldıktan sonra profesyonel ve titiz çalışmayla monte edilse bile her asansörün periyodik bakımı gereklidir. Asansörün periyodik bakımı; çalışan mekanik, elektrik ve elektronik akşamların sağlıklı çalışmasını destekler ve sürekli hale getirir. Periyodik bakım sayesinde asansörünüzün ömrü uzar.
Resmi olarak yayınlanan yönetmeliğe göre asansörlerin devreye alınmasından 2 yıl sonra yılda en bir kez kontrol edilmesi gerekir. Bu muayene sonucunda asansörün durumuna dair tespitte bulunulur ve bakım yapılması gereken aksamlar ve malzemeler belirlenebilir. Yıllık kontrol, bakım ve periyodik bakım bina sorumlusunun görevi olarak Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde belirtilmiştir.
Asansör periyodik bakımı, olası arızaları en aza indirir. Böylece güvenlik önlemleri alınmış olur ve kazaların önüne geçilebilir. Düzenli kontroller ve bakım malzemelerin ömrünü uzatarak ekonomik olarak büyük katkı sağlar. Yüksek maliyetler gerekmeden onarım veya malzeme değişimi gerçekleştirilebilir.
Asansörünüz ne kadar kaliteli olursa olsun, kullanım sıklığı ve yük miktarına bağlı olarak asansörün yıpranma payı olduğunu unutmamak gerekir. Sürekli hareket halinde olan bir makinenin bazı parçalarının gevşemesi ya da aşınması normal olsa da, periyodik bakım bu sorunların büyük arıza veya kazalara dönüşmesini önler.
Asansör periyodik bakımı sonucunda yaygın olarak kabin kata gelmeden kapının açılması, kabinin kat seviyesinde dengeli durmaması, acil durum düzeneği ve haberleşme düzeneğinin gerektiği gibi çalışmaması durumları görülür.