Sedye asansörünü diğer asansörlerden ayıran en önemli özelliği özel ebat ve konforudur. Sedyede taşınan hasta veya yaralılar için asansörde gerçekleşecek en ufak bir sarsıntı bile büyük önem taşıyabilir. Bu nedenle sedye asansörlerinin sarsıntıya neden olmayacak şekilde tasarlanması gerekir.
Diğer taraftan halihazırda bir sağlık sorunu yaşayan kişilerin katlar arasındaki ulaşımı için kullanılan sedye asansörünün anti bakteriyel ve hijyenik ortamlar olması olmazsa olmazdır. Hijyen koşullarının arttırılması için paslanmaz çelikle kaplanan iç yüzeyi, sedye asansörlerinin konforunu sağlamak için tasarlanır.
Sedye asansörlerinin iç bölümünde hastanın rahatça ve güvenle taşınması için tutunma kolları, gözleri yormayan aydınlatma sistemleri ve hastanenin ihtiyacına uygun ekstra donanım bulunur. Kabin iç boyutları asansörün monte edileceği sedye asansörlerinin yük kapasitesi 630 kg ile 3500 kg arasında değişir. Bu kapasite aralığından binanın yapısına ve ihtiyaca en uygun olan seçenek belirlenir.
Sedye asansörlerinin hızı ise asansörün yüksekliğine ve yük kapasitesine göre 0,63 m/sn ile 1,6 m/sn arasında çeşitlilik gösterir. Koşulları düşünmeden kapasite ve hız belirlemek asansörden maksimum verimi almanız önündeki en büyük engel olacaktır. Her zaman en hızlı ve en yüksek yük kapasitesinde asansör tercih etmek doğru karar olmayabilir.
Sedye asansörlerinin bakımı ve onarımı da büyük önem taşımaktadır. Tüm detayların özenle kontrol edilmesi ve gerekli onarımların ertelemeden tamamlanması gerekir. Böylece sedye asansörleri, sağlık koşullarını riske atmadan ve güvenle uzun süre kullanılabilir.