Hidrolik Asansör

Hidrolik asansörler, insan, eşya, mal veya yüklerin dikey olarak katlar arasında ulaşımını sağlamak için kullanılır. Özellikle asansör makine dairesi bulunmayan, trafik yoğunluğunun düşük olduğu ve belli seyir mesafelerine sahip binalarda tercih edilir. Makine dairesi yerine hidrolik ünitesi monte edilen bu asansör tipinin tarihi 1950’li yıllara dayanır.

Hidrolik asansörler, düşük malzeme maliyeti ve bakım ücreti, bina tasarımında sağladığı kolaylık, sessiz çalışma, aşağı inişlerde masrafsız çalışma gibi özellikleri sayesinde avantaj sağlar. Bunların yanı sıra olası arızalarda, elektrik kesintisinde, sigorta atması gibi sorunlarda asansör otomatik olarak istenilen kata ulaşabilir ve kalkış ve duruşlarda konfor sunar.

Hidrolik asansör teknik özellikleri

Bina statiğine ekstra yük bindirmeyen hidrolik asansörler, 230 kg ile 10.000 kg arasında ağırlık taşıma kapasitesine sahiptir. Bu asansörlerin hızı ise 0,25 m/sn ile 1,0 m/sn arasında değişir. Bu alternatifler arasından binadaki trafiğe ve binanın diğer koşullarına en uygun seçim yapılarak hidrolik asansörün montajı gerçekleştirilir. Asansörden alınacak verimin artması için en doğru seçimin yapılması büyük önem taşır.

Yalnızca insanlar değil, yük için de kullanılabildiği için mağaza, depo ve fabrika gibi binalarda da tercih edilen hidrolik asansörler teknik olarak hidrolik hareket sistemi kullanır. Bu da hidrolik yağ basıncından faydalanılarak piston aracılığıyla kabinin hareket etmesi anlamına gelir. Aşağı yönde hareketi sırasında kabinin kendi ağırlığından faydalanılır. Bu nedenle hidrolik asansörler son derece ekonomik bir alternatif oluşturur.